Hon heter Hanna Odengrund och är en utmärkt ambassadör för sjösäkerhet i svenska farleder med sitt sätt att berätta om att jobba som lots. Efter sjökaptensutbildning och ett tillräckligt antal år till havs på fartygsbryggor sökte hon sig till Sjöfartsverket och blev en av Sveriges drygt 230 lotsar, varav endast sex kvinnor.

Den 25 oktober 2022 besökte hon seniorjournalisterna i Östergötland som fick en inblick i modernt sjömansliv och en berättelse om ett yrke som ställer speciella krav på utövaren. Det handlar givetvis om att behärska säker navigering med olika typer av fartyg, men också att snabbt kunna smälta in i ett samarbete med besättningen ombord.

För det mesta fungerar detta utmärkt med det kan också inträffa obehagliga situationer. Hanna berättade om svårigheter som uppstod när det visade sig att befälhavaren ombord var påtagligt alkoholpåverkade och hotade säkerheten ombord. Men det tillhör undantagen.

Vi fick lära oss att sjöfarten transporterar cirka 90 procent av all handel med utlandet där export och import handlar om ungefär lika stora volymer och att det sker ungefär 33000 lotsningar per år. Vill du veta mera om Hanna så är det bara att följa hennes Instagramkonto hanna.the.pilot