När Sven Jerring sände från studion på Kungsgatan I Stockholm spreds hans ord till de svenska hemmen via rundradiostationen i Motala. Varför just i Motala?

– Jo, Motala var Sveriges mittpunkt, berättade vår ciceron Morgan Lorin.

Mittpunkt?

– Jo, för 80 procent av befolkningen.

Men Motala var inte bara ett nav för distribution av radiovågor. Staden var också ett centrum för tillverkning av radiomottagare med Luxor som det mest kända varumärket.

De östgötska seniorjournalisterna fick alltså en gedigen genomgång av allt som kan kopplas till radiostaden Motala 29 mars 2022 av en entusiastisk ”radioarbetare” både som yrkesman och radioamatör.

Som extra bonus fick vi också en inblick i den seniora granskande journalistik som drivs i Motala av bland andra Ulf Holmertz och Gösta Blohm under namnet Vi granskar (har egen webbplats).

För närvarande ligger deras fokus på händelser kopplade till Motalas framtidsplaner för Varamoområdet där man granskar försäljningen av vandrarhemmet Skogsborg. Granskningen sker parallellt med stark kritik mot Motala tidnings sätt att granska kommunen.

Gösta Blohm berättade också, med medtagna originaldokument, om sin och journalisten Britt-Marie Citrons avslöjanden i Motalaskandalen 1995.