Dags att plocka ner Skylten? Frågan hängde oroväckande över mötet med kulturdebattören och skulptören  Stina Opitz när hon visade sin sprängfyllda ateljé i det nyöppnade kulturcentret i Linköping den 2 april. Hyran i fastigheten som sålts till en privat ägare väntas höjas till sommaren. 

– Jag hoppas kunna vara kvar, men bygger de inget i sta´n får vi inga uppdrag, menade Stina Opitz, känd för sina offentliga utsmyckningar, allra helst ”hund-ringen” i Nygårdsrondellen. Bland andra har en av seniorjournalisterna, Wiwi Samuelsson, beskrivit detta omdiskuterade och folkkära verk i ett konstvetenskapligt examensarbete. 

– Jag trodde först att min ”gatukorsning” skulle utsättas för upprepad förstörelse som bocken i Gävle, men är lättad över att Lars Vilks gav upphov till begreppet rondellhundar, menade Stina Opitz.

Hon oroas över att ”kreativa och konstnärliga näringar” slängs ut från Skylten när nya stationen byggs och Linköpings enda industribyggnad kan bli riktigt ”hett”. Stina Opitz varnar också eftertryckligt för följderna av att Corren lagt ned sin kulturredaktion.

-Vad skulle vi konstnärer vara om vi inte varit omskrivna? Om det inte står i tidningen har det aldrig hänt. Linköping betraktas dessutom som en lärdomsstad. Lägg några tusen av det generösa presstödet på 23 miljoner på kunniga analyser av kulturlivet i stället för texter om restauranger som flyttar, lägger ner och ändrar meny.  

För seniorjournalisterna visade  hon sina pågående arbeten i gips som kräver större arbetsytor. Här huserar medlemmarna i  konstnärsföreningen Alka som startade i en aluminium- och kapsylfabrik. Även Helena Sjögrens keramikverkstad besöktes av den stora intresserade gruppen.