Harstena, långt ut i Östgötaskärgården, blev finalen för Östergötlands seniorjournalisters vårprogram. 7 juni var en strålande försommardag när ett 20-tal seniora östgötska murvlar äntrade skärgårdsbåten Leonore af Gryt i Fyruddens hamn. Vid framkomsten möttes vi av två verkliga kunskapsbanker när det gäller den aktuella ön, Ragnar Dahlberg och Hans Zschaeck. Hans som känner Harstena sedan barnsben och Ragnar som gjorde sitt första besök där som reporter på dåvarande SR-programmet Östkvarten och som numera har sitt sommarviste där.

Harstena har åtta eller nio (beroende på hur man räknar) året runt-boende. Går vi drygt 100 år tillbaka i tiden var det upp mot ett 80-tal boende som livnärde sig på det Harstena hade att erbjuda, och där säljakt var en viktig del långt in på 1900-talet.

Vi guidades runt av herrarna och besökte bland annat skolan, som numera är en kvalificerad historielektion om Harstena och berörde svårigheterna för familjer att bo ute i skärgården när det inte längre finns underlag för förskola eller skola. Ragnar berättade också en fantastisk historia om uppståndelsen när 1958 års VM-silvermedaljörer i fotboll besökte ön och Hans om alla väderobservationer som gjorts dygnet runt och som skickats till SMHI som underlag för väderprognoser.

Ett par timmar på Harstena och sedan åter till Fyrudden där Magnus Höjer, under lunchen, beskrev en hyfsat levande landsbygd med ett mycket intensivt föreningsliv.

Klubbens nya ordförande, Maria Waxegård, fick tacka tre suveräna guider och samtidigt berätta att höstsäsongen börjar 15 september, med ett guidat besök i Norrköpings inre hamn som inte handlar om fartygstrafik utan om en ny miljö för boende och stadsliv.