Socialliberal med inslag av konservatism. Det blir Sophia Jarls (M) beskrivning av sin ideologiska positionering när Seniorjournalisterna i Östergötland mötte Norrköpings nya kommunstyrelseordförande 29 mars 2023 efter några månader i den kommunpolitiska maktens centrum.

Hon har tagit över tillsammans med KD och L under parollen Borgerlig samverkan i samarbete med SD. Detta efter många års socialdemokratiskt styre och hon ser den nya kommunregeringen som ett paradigmskifte på liknande sätt som sin partiledare.

Det blev en mycket kort inledningspresentation när frågvisa seniormurvlar snabbt kom med ett batteri av frågor inom nästan alla aktuella områden.

Bland tydliga positioneringar från Sophia Jarl är att kulturen måste ta ett större ansvar för sin ekonomi med ambitionen att pengar från skattekollektivet i större utsträckning än tidigare ska kompletteras med kulturens egna ansträngningar för finansieringen. Det blev också samtal kring kommunens hållning när det gäller vindkraft, anpassning av skollokaler till elevunderlag, flygplatsens vara eller inte vara, driften av Louis De Geer konsert- och kongress, hur det är att styra med stöd av SD och Ostlänken.

Sophia Jarl kom in i politiken efter en yrkeskarriär som lärare där det politiska intresset tog så stor plats att det ledde fram till ett jobb som politisk sekreterare hos moderata kommunalrådet Paul Lindvall i grannkommunen Linköping innan hon blev oppositionsråd i hemkommunen där hon nu har hamnat på toppositionen.