– Politikerna förmår inte att anpassa sig till valresultaten och medierna fokuserar därför allt för mycket på det politiska spelet i stället för sakfrågorna.

Det var i korthet den analys av det politiska läget som Östergötlands seniora journalister fick när de träffade det avgående kommunalrådet Lars Stjernkvist 22 oktober 2020.

Lars Stjernkvist har varit med länge, som riksdagsledamot, partisekreterare, generaldirektör, kommunalråd och känd debattör. Det finns nog ingen murvel i länet som inte har intervjuat eller i andra sammanhang har träffat honom. Nu träffades vi några veckor innan Lars Stjernkvist lämnar uppdraget som KS-ordförande i rådhuset med pandemiförsiktighet samma dag som folkhälsomyndigheten tar bort den extra försiktighetsstämpeln och gör oss seniorer till vilka medborgare som helst.

Det blev ett intressant samtal om ett förändrat politiskt landskap där hårt pressade lokaljournalister ska försöka hinna med också sin granskande roll.

– Det är viktigt att vi blir granskade men det är jobbigt att råka ut för journalister som ber om ursäkt för att de saknar kunskaper om ämnet man ska kommentera, säger han.

Men det viktigaste för att få till ett bättre politiskt klimat är alltså, enligt Stjernkvist, att politikerna ser vad som är möjligt att åstadkomma för att nå resultat i sakfrågorna med utgångspunkt från hur mandatfördelningen ser ut vare sig det är i kommunala församlingar eller i riksdagen.

– Då skulle vi kunna slippa att ha en permanent valrörelse.