När riksdagens talman Andreas Norlén mötte Östergötlands seniorjournalister 15 april 2019 var det dagen efter det finländska valet med förmodade svårigheter att bilda regering. Andreas Norlén avstod dock från att spekulera i hur den finländska regeringsbildningen kommer att gå till, men berättade att han vid möten i Finland mött en del funderingar kring hur partier agerar i Sverige; att de både kan vara regeringsunderlag och samtidigt i opposition.

Det blev ett möte där de seniora murvlarna fick en del bakgrund till hur talmannen tänkte innan han agerade vid regeringsbildningen och också samtal kring det politiska spelet och hur det kommenterades i medierna.

Andreas Norlén berättade att han undvek att läsa krönikor som argumenterade kring hur han borde agera. Och när han blickar framåt tror att den utdragna regeringsprocessen medfört att partierna har lärt sig något inför 2022 års val; att de kommer att agera på ett sätt som inte leder till lika låsta positioner som 2018.

En timma med samtal om demokrati gick fort. Huvuddelen med plats för skratt men också en stunds allvar kring demokratins ställning i ett internationellt perspektiv.

Avslutningsvis hölls årsmöte med ett riktigt proffs som mötesordförande. Gissa vem?