-Vi hade inte kontroll över skeendet. I dag beklagar krishanteraren Varg Gyllander att rikspolisen inte förmådde hantera ”sexskandalen” runt polismästaren Mats Löfving bättre. I vredesmod och sorg lämnade han sin nyckelroll vid myndigheten efter 17 år i ”stormens öga”. För sina forna kollegor i Östergötland berättade han den 15 februari öppet om kalabaliken i Kronoberg. 

-Det var ett stort misstag att lämna allt i händerna på en utredare och vi föll för trycket. Rikspolischefen kunde förklarat men gjorde det inte.

 Varg Gyllander är numera senior rådgivare på KREAB  och gav rådet att vara öppen, tillgänglig och transparent. 

-Det är inte farligt att prata, det ordnar sig. Det är när du blir rädd som det blir fel. Sitt bara still i båten när krisen rasar. 

Från sitt stundtals dråpliga intåg på Norrköpings Tidningars redaktion, där han lärde sig hantverket, värvades han till  Tidningarnas Telegrambyrå som han betecknade som ”en snuttifierande nyhetsfabrik utan hjärta” .

 — Jag har aldrig ångrat att jag tog steget över till att bli statlig tjänsteman – det var enorm lättnad – men för mig är det helt obegripligt hur andra kan gå fram och tillbaka mellan rollerna som journalist och kommunikatör, förklarade han under sitt uppskattade föredrag. 

Med sin erfarenhet av otaliga framträdanden i SVT:s  Uppdrag Granskning fastlog Varg Gyllander att  journalistiken gått från rapporterande till högprofilerad granskning ”som sätter agendan”.  I stället för att låta som en papegoja och upprepa samma svar rekommenderar han politiker och andra att se på varje upprepad fråga ur en ny vinkel  – som en guldfisk när den simmar runt i sitt akvarium  utan minne.