Det högfrekventa ljudet under vattnet räcker inte hela vägen. Sälarna tar sig ändå in i Strömmen i Norrköping och konsumerar laxen som var tänkt för sportfiskarna. Tillsynsmannen Kenneth Israelsson vid Cityfiske – i tomteluva – tecknade en delvis dyster bild av tillståndet i Östersjön när han gästade s eniorjournalisterna den 18 december.
Av strömmingen återstår bara 8 procent sedan 80-talet och det
rubbade ekosystemet yttrar sig både i färre och smalare fiskar. I dag håvar sportfiskarna i Norrköping bara upp 500 kg lax och öring mot tidigare 5, 5 ton.
Om en månad startar fisket i Strömmen och de företrädesvis manliga journalisterna övade sina färdigheter på salta fiskar som de håvade upp från fiskdammen på Hemgården. De firade också den stundande julen med landgång och fiskequiz där vinnaren rodde hem ett par sockar med Oskarströms surströmming. Julmys som uppskattades av alla salta killar och tjejer som denna gång verkligen var på hugget!
Merry Fishmas to all of you!